VL_VPP_standalone_Allt-om-mat_0718_hero_1920x455_SE.jpg

Ewas päronkaka

Ewa Dufva är sedan länge en av våra kunder och hennes passion är förutom familjen, trädgård, matlagning och bakning. Hon gillar att testa nya recept och här har hon delat med sig av ett recept på en smarrig päronkaka.

Ewas päronkaka

100 g smör
Ca 2 dl socker
4 ägg
1 msk färskriven ingefära
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl turkisk yoghurt
Ströbröd
2 klyftade päron (eller flera delade gråpäron)
Kanel (ceylonkanel eller vanlig)
1 dl grovhackade valnötter

Tillbehör: turkisk yoghurt, lingon, yoghurtglass - eller det du själv tycker passar bäst

Så gör du:

100 gram rumstempererat smör och 1 1/4 dl socker rörs pösigt. Rör därefter i 3 av äggen, ett i taget (annars riskerar smeten att skära sig). Rör i den färskrivna ingefäran. Sikta i vetemjöl och bakpulver, och blanda därefter i 1 dl turkisk yoghurt.  Häll i smeten i en smord och brödad pajform. Lägg i två klyftade päron och pudra över kanel. 

Vispa 1/2 dl socker och 1 ägg pösigt, blanda i resten av den turkiska yoghurten, rör om och häll över kakan. Toppa med 1 dl grovhackade valnötter. Sätt in kakan i nedre delen av ugnen, på knappt 200 grader i ca 40 minuter. När kakan har svalnat, pudra över florsocker.

Servera gärna med turkisk yoghurt och lingon, eller lite yoghurtglass. 

Läs mer om Ewa Dufva här.